torsdag 27 januari 2011

My friend Mulch.

När vi besökte The Manor House och blev guidade av Mary Payne fick vi reda på att mulch är trädgårdsmästarens bästa vän. Mary berättade att hon först avlägsnade allt ogräs, bearbetade och tillförde näringsämnen till jorden och planterade sina växter.

Och, nu kommer det bästa: täckte all barjord med drygt 10 cm flis.
Mulchen gör att jorden håller fukt och främjar de små nyttodjuren, ogräs har svårt att etablera sig = i princip ingen ogräsrensning.

I egenskap av svenskutbildade trädgårdsmästare ställde någon den relevanta frågan: - Men då växer det väl sämre eftersom flis är en kvävetjuv? Vi har nämligen blivit lärda på skolan att flis som marktäckare tar av kvävet som växterna behöver.


Mary Payne i sin klassiska pose.

Mary svarade: - Nej, det gör det inte. Det är inte första gången jag får den frågan från er svenskar. Mary förklarade att så länge mulchen bara låg på ytan och inte grävdes ner så är det absolut ingen kvävetjuv. Vem lär er sådant?

Utbildningar brukar bygga på färdigt material, med risk för att innehållet är förlegat. Ett nytt grep vore att, istället för att tillhandahålla svaren, tillhandahålla frågorna. Att varje år uppdatera frågeställningarna och låta eleverna ta fram svaren. Dels får man fram de senaste rönen, dels blir man tvungen att redovisa källorna och samtidigt görs en bedömning av relevansen. En nyttig övning för alla inblandade.

En klassisk win win situation! =)

Mary Payne har studerat hortikultur på The Cambridge University Botanic Garden. Hon undervisade på The University of Bath under 10 år och har erhållit Master of Horticulture på RHS, där hon blev utsedd som bästa elev. Mary Payne har också röstats fram som en av världens tio bästa trädgårdsdesigners.

4 kommentarer:

  1. Hm..jag är kluven Georg. Visst är det väl så ändå att flisen bryts ner underifrån även om man inte gräver ner den...och då blir den ju trots allt en kvävetjuv. Men man får väl tilläggsgödsla. En annan anledning till att inte jag använder mig av mulch är att det ser både onaturligt och fult ut...för det mesta. Det kan se ok ut i vissa lägen, som i ett woodland kanske. Tycker jag alltså!

    SvaraRadera
  2. Hej Hasse!
    I min egen trädgård har jag använt lätt mulchade löv som täckning. Löven samlades upp med en lövsug som mulchar löven sådär precis lagom. Håller absolut med om att flis inte passar in överallt.
    Vi hade samma argument med Mary, men hon menade att växternas näringsupptag sker längre ner i marken. Sanningen ligger nog någonstans mitt emellan. De bästa förutsättningarna är troligen vid nyplanteringar.

    SvaraRadera
  3. Ok...jag ska inte fastna vid invanda åsikter. Man måste kunna ta åt sig nya rön också. Borde kanske göra ett test i slottsparken. Löv och kräsklipp som täckodling...tror jag verkligen på.

    SvaraRadera
  4. Min trädgård är ju helt nyanlagd och för att hålla undan ogräs förra året så täckte jag barjorden med kakaoflis. Kakaoflisen var, i mitt tycke, både dekorativ och effektiv. Det är ju dessutom ett flis som avger näring.

    SvaraRadera