måndag 24 januari 2011

Fyrkantiga funderingar...

Vi bor andra året i vårt nybyggda hus i ett helt nytt område i Viken. Det gläder mig att man numera är väldigt måna om att tillföra gröna värden i form av gräs, buskar och genom att plantera många och stora träd.

Det som förvånar mig är att vi generellt i detta land fortfarande arbetar på i gamla hjulspår. Som att gräva runda planteringsgropar. På plantskolan är vi noga med att kontrollera att rötterna ser bra ut och det inte blivit rotsnurr.

Vad gör vi när vi ska plantera? Gräver ett runt hål med risk för just rotsnurr. Eftersom jorden runt planteringsgropen normalt är hårdare än den nya planteringsjorden så blir effekten densamma som i krukan.

Självklart skall man gräva kantiga planteringsgropar!
Enklast är en fyrkant. Det som händer är att rötterna söker sig in i hörnen. När det tar stopp tvingas de att söka sig vidare ut i den nya jorden och rotsnurr uteblir. Resultat: Trädet får en bra etablering och risken att falla omkull i högre ålder minskar.

4 kommentarer:

 1. du har helt rätt, man är ofta fast i gamla hjulspår. Mycket bra inlägg ! c-a

  SvaraRadera
 2. Kan det bero på att när man säger "hål" eller "grop" så tänker folk automatiskt på något runt? Helt klart ska jag ta med mig detta när jag skriver...
  Allt gott,
  Eva

  SvaraRadera
 3. Altt gott till dig också Eva. ;-)

  SvaraRadera