lördag 29 januari 2011

Ymponerande

Hundraåriga anor.

I andra halvan av februari är det dags för ympning av ris från diverse fruktträd i grundstammar. Med farfars gamla ympkniv från tidigt 1900-tal och modern ymptejp och vax är det en av mina personliga höjdpunkter på året. Förra året blev det också en hel del inympningar av ytterligare sorter i äldre äppleträd.

Detta året önskar man starkväxande grundstammar för sina äpplen, av riktigt gamla sorter. Det är faktiskt så att alla årets äpplesorter skall ympas i Malus A2.

Päronsorterna kommer jag att ympa i Pyrus communis 'Kirchensaller'.

Beställda äpplesorter

Hampus är en sort som Michael Ehrenborgh tog hem till Hovdala slott från Frankrike eller Holland under 1700-talet.

Filippa, av Filippa Johannsen i Danmark som sådde ursprungsträdet 1880.

Ingrid Marie, är från tidigt 1900-tal och härstammar från Fyn i Danmark.

Katja, är resultatet av en korsning i England mellan James Grieve och Worcester Parmän.

Cox Orange, av den engelska bryggaren Cox som hade sått kärnor efter Ribston 1825.

Säfstaholm. Originalträdet på Säfstaholm slott från 1830-talet är fridlyst och lever fortfarande.

Rubinola, min egen favorit. Kommer från Tjeckien och har mest C-vitamin av alla äpplesorter.


Beställda päronsorter

Holländskt Fikonpäron är en av de äldsta sorterna i Sverige. Tros komma från Holland och är från 1700- eller kanske t o m 1600-talet.

Alexander Lukas, moderplantan hittades i en skog i Frankrike ca 1870 av Alexandre Lucas.

Clara Frijs, från Danmark kring 1850 med namn efter hovjägmästare Carlsens hustru.

Doyenné du comice har blivit framröstat som världens godaste päron. Mognar dock en tag efter den skördats. Från frösådd av föreningen Comice horticole d'Angers som bar frukt 1849.


Beskrivningarna kan bli hur långa som helst, men skrev bara en kort text om varje sort. Den mesta informationen är hämtad från Carl G Dahls härliga böcker från 1943, Pomologi I och II. Illustrationerna är så levande att man nästan tror att man kan smaka av frukterna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar