fredag 4 juni 2010

Ta en guidad tur på Hovdala slott.



Har fått en guidad tur på slottet. Den började i längan från 1511 (ni kan se årtalet på bilden ovan) och avslutades i delen från 1682. En upplevelserik resa i tid och rum. Kan verkligen rekommenderas!

Den senaste ägaren, familjen Erhenborg, bodde här över nio generationer i hela 330 år. Jag vill inte avslöja några detaljer eller visa en massa foton. Det måste upplevas på plats! Guidade turer dagligen fr o m den 8 juni, förutom måndagar.

Bland många intressanta berättelser kan nämnas att Otto Lindblad, som skrivit Kungsången (Ur svenska hjärtans djup...) och Längtan till landet (Vintern rasat ut...) var musiklärare på slottet. Där skrev han bl a Romance tillägnad Eva Erhenborg.

En annan intressant detalj är att slottet rymmer hela 54 kakelugnar och att man hade 14 pigor vars enda uppgift var att sköta ugnarna.


Denna kakelugnen från 1700-talet är slottets äldsta.


Här ser ni den modernaste. en Wienerkakelugn från 1800-talet.



Med anledning av ett bröllop beställdes en fransk panoramatapet från Paris 1828. Temat för tapeten är scener ur den grekiska mytologin. På slottet finns för övrigt några av sveriges äldsta tapeter. Nedan följer några bilder från panoramatapeten.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar