onsdag 23 juni 2010

Från Hovdala till Brönnestad...

Efter viss övertalning följde jag med till Brönnestad kyrka, inte långt från Hovdala. Vi som arbetar på slottet fick en mycket intressant guidning i denna anrika kyrka från 1100-talet. Jag är glad att jag följde med och fick insupa alla avtryck av historiens vingslag.



Brönnestad kyrka byggdes ungefär samtidigt som Notre Dame i Paris, dvs under senare halvan av 1100-talet. Brönnestad byggdes i romansk stil, med en bredd på 2 x triumbågens och en längd på 4 x triumfbågens. Män och kvinnor hade förr separata ingångar, damernas i norr och herrarnas i söder. Från början fanns inga bänkar, inga fönster, ingen värme och ljus från bivaxljus.

Kyrkan är tillägnad jungfru Maria och i taket målades bilder som beskriver olika händelser i Marias liv. Takmålningarna gjordes under första halvan av 1400-talet i jordfärger på våt puts, s k al fresco-målning.


Alla judar målades med extra stora näsor.

Rustningarna på de som avrättade alla barn från 2 år och under, i jakten på jesus-barnet, är av modell tidigt 1400-tal.

En härlig målning av Jesus som lär sig gå med en gåstol.

Längst ner i valven finns groteska målningar för att hålla de onda andarna borta.


Överallt ser man spår av släkterna från Hovdala slott.

Vid ingången till predikstolen finns två vapen: Laxman och Grubbe. Två tidiga ätter på Hovdala


Predikstolen.

Här ser ni Jens Michelsens, adlad Ehrenborg, vapen.


Altartavlan målades av Eva Ehrenborg år 1880.


Dopfunten är från 1100-talet och tömdes på vatten, endast en gång per år. Man var tvungen att döpa barnet inom 8 dagar efter födseln. Barnet skulle dessutom doppas helt. Vattnet var med andra ord, lagom fräscht... Kanske inte så konstigt att barnadödligheten var relativt stor.


Här kan ni se bottenhålet där pluggen drogs ur, en gång per år.


Ehrenborgs namn återfinns på en av klockorna i det gamla klocktornet från 1400-talet.


Jens Michelsen Ehrenborg med familj ligger i kistor under kyrkogolvet medan senare generationer av släkten finns ute på kyrkogården.



Här ligger två trädgårdsmästare på Hovdala, fadern Herman och sonen Bror Fock. Hermans far hade också varit trädgårdsmästare (dock ej på hovdala).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar