måndag 21 juni 2010

En svensk fägring.
Redan första dagen jag kom till Hovdala slott så såg jag den. En makalöst vacker och färgglad fink med ett exotiskt utseende. Det är lätt att förstå att man här förr hade den, och i sydeuropa fortfarande har den, som burfågel.Varje dag i fem veckor har jag tagit med kameran i hopp om att fånga den på bild. Plötsligt landade den i vackra Rosenskäran på inre borggården och lät sig fotograferas! Visst är den en vacker skapelse.

I Wikipedia kan man bl a läsa:
Steglitsen lever mest av diverse frön, med särskild förkärlek för frö från tistlar och kardborrar. Den är en skicklig klättrare som ofta klättrar i tistlar där den samlar frön.

Steglits heter Carduelis carduelis på latin och tistel heter ju carduus på latin.I Erik Rosenberg's klassiska "Fåglar i Sverige" från 1953 kan man läsa:
Boet ligger mestadels högt uppe i en klyka. Det är särdeles vackert, byggt av mossa, strån och spindelväv, fodrat med växtfjun o. dyl. De vanl. 5 äggen äro grönvita med rödbruna fläckar och snirklar. Hanen sjunger en rask och välklingande finksång, som är rätt svår att beskriva och alltså även att hålla i minnet, något mitt emellan grönfinkens rullande och grönsiskans risslande och rasslande.


Här följer lite blandade bilder.
Glöm inte att komma hit med familjen mellan kl 13-15 på fredag och delta i midsommarfirandet!


Sigge klipper gräset inför midsommar.


Malvan blommar...


Jag blir visst aldrig trött på de vackra vallmoblommorna...


Bina jobbar oförtrutet med att producera Hovdala's fina honung. (Kan köpas i shopen.)

...och Rosenskäran bara blommar, och blommar, och blommar...

2 kommentarer: