onsdag 19 maj 2010

Vägen till trädgårdsmästare...

Mina föräldrar köpte ett gammalt trädgårdsmästeri i Lomma som blev min yngre uppväxts trädgård. Här fanns massor med rabatter, fruktträd, bärbuskar, grönsaksland, mm. En av trädgårdens höjdpunkter var när persikorna var färdiga att plockas och avnjutas. Väntan kändes alltid lång och jag var tvungen att, lite då och då, känna om de börjat bli lite mjuka. Härligt att få känna den fjuniga persikan i handen, lukta på den, titta på den, ta en tugga i det fasta söta fruktköttet...

Ett kvarter därifrån hade min farmor och farfar en helt underbar trädgård, indelad i fyra rum. Två med gräsmattor inramade av buxbomshäckar och rabatter med diverse sköna perenner. Jag minns speciellt de vackra bollvivorna. Ett rum var köksträdgården, där årets höjdpunkt ägde rum: att elda upp gammalt ris. Jag gick runt med ett stort leende kring den pyrande rykande brasan, och petade runt med en pinne. När jag väl kom hem luktade jag som gammal sotare, nyss hemkommen efter en hård dags arbete.

I de yngre tonåren upptäckte jag Impectas katalog och beställde frö från spännande växter som sensitiva, jordnötter, bomull och kaffe. Jag skördade en hel låda med bomull men jordnötterna gav inte mycket skörd. Jag behöll en kaffeplanta som jag inte fick ha kvar när den växte högre än innertaket och hade fått en imponerande bredd.

Jag får erkänna att jag varit en växt och fröknyckare. Frön samlades från bl a Lunds Botaniska, orkidéer hämtades från både här och där, och efter en resa till norrland anlade jag en egen liten rabatt med olika sorters sileshår.

Under gymnasietiden arbetade jag, under sommarloven, i Alnarps Plantskola med en härlig trädgårdsmästare med stort hårsvall. Det var mycket ogräsrensning, flytt av buskar och träd, och uppbyggnadsbeskärning av fruktträd. Det var då jag fick min farfars gamla ympkniv, inköpt under tidigt 1900-tal, som jag använder än idag. Förra året träffade jag min gamla trädgårdsmästare i Alnarp. Göran, som såg ut precis som han gjorde för över 30 år sedan, kände faktiskt igen mig efter alla dessa år och berättade att han nu skulle gå i pension.

Mitt bästa ämne på gymnasiet var biologi, och jag sökte in på Biologlinjen. Kom inte in, och började arbeta på Malmströms Herrekipering i Malmö för att få ihop arbetslivspoäng. Jag sökte också in på Marknadsföringslinjen i Västerås, där jag kom in. 1989 startade min fru och jag reklambyrå i Helsingborg, med som mest 8 anställda som vi drev till 2003. Därefter har vi frilansat, min fru som AD och jag själv som projektledare.

2008 så berättade min fru att hon hittat en utbildning på internet som skulle passa mig perfekt. "- Detta har du pratat om i alla år." Utbildningen heter "Trädgårdsmästare - inriktning ledarskap" på två år och 80 poäng. Detta var på en fredag och vi skulle på fest. Sista ansökningsdagen var måndagen därpå. Jag skrev snabbt ihop en ansökan och la den på lådan, på väg till festen. Den 12 maj i år tog jag min examen efter två häftiga år på Norrvikens Trädgårdar i Båstad, i ett gäng där man inte räknas som trädgårdsnörd, utan som alla andra.

Min trädgårdspraktik, totalt 27 veckor, under studietiden har jag haft förmånen att vara på Palmhuset i Göteborg, Norrvikens Trädgårdar i Båstad, Fredriksdal i Helsingborg, Sofiero i Helsingborg, Växtkraft Garden i Höganäs och Syngenta Seeds i Landskrona.

Äntligen har jag blivit officiell trädgårdsmästare!

2 kommentarer:

  1. Välkommen in i bloggvärlden, Georg! Jag ser fram emot att få läsa dina härliga inlägg här på bloggen - antar att det blir mycket trädgård och mycket mat om jag känner dig rätt ;)
    Kram Helen

    SvaraRadera
  2. Marianne Berg28 maj 2010 10:26

    Så trevligt du skrivit, fantastiska bilder, jag är superstolt över dig!!! Kram från Syrran

    SvaraRadera